Litouwen

Na de fijne off road ervaringen in Kroatië in 2016 zijn we enthousiast geworden van de greenlane mogelijkheden van onze trailer. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe vakantiebestemming zijn we geïnspireerd geraakt door een filmpje op het forum van de Land Rover Club Holland (LRCH). Een mede Defender rijder heeft een dashcam filmpje van een ritje door Litouwen gepubliceerd. De uitgestrekte bossen spraken ons erg aan en het contact met de Land Rover Club Litouwen was snel gelegd. Zij bevestigden dat je in hun land vrij mocht rijden door de bossen en ook het wildkamperen was legaal.

De 1600 km van Utrecht naar Litouwen hebben we in twee dagen gereden. Hulde aan de achterbank.

De eerste dagen hebben besteed aan het verkennen van de hoofdstad Vilnius en het kasteel Trakai.

De uitgestrekte staatsbossen maar ook de nationale parken zijn vrij toegankelijk voor autoverkeer. Met de stafkaart op de tablet en een fijne navigator hebben zodoende heel veel kilometers door de bossen kunnen rijden.

Hierbij zijn de bospaden over het algemeen erg goed toegankelijk, maar op zoek naar mooie plekjes werden de paden soms wel erg klein en niet vaak bereden…… en dat maakt het voor ons alleen maar leuker om er juist wel te gaan rijden.

 

Naast de bossen heeft Litouwen ook erg veel prachtige meren. Deze zijn veelal erg goed bereikbaar en we hebben dan ook vaak aan het water gestaan om lekker te gaan zwemmen.

Op 2 augustus zijn we op weg naar het nationaal park Dzukijos. In de middag ligt er op ons bospad een dikke boomstam. De kinderen helpen mee met zagen en hakken. Na een een uurtje en een pleister kunnen we de stam van het pad af lieren en onze weg vervolgen op zoek naar een mooie plek om te overnachten.

 

Aan het einde van de middag vinden we een mooie kampeerplaats aan een riviertje. We maken graag gebruik van de picknick banken en vooral ook de kampvuurplaats. Op het veldje staat ook een groepje Polen die een trektocht met de kano aan het maken zijn en ‘s avonds worden we door het uitgenodigd om bij hun kampvuur aan te schuiven. We genieten van de gezelligheid en de thuis gestookte Poolse likeur.

Op 3 augustus rijden we via Gruto Parkas richting Kaunas, de tweede stad van het land.

Gruto parkas is een eigenzinnig park met voormalige Sovjetbeelden, speeltoestellen en dieren.

Op de stadscamping in Kaunas klappen we onze daktent uit naast een Defender 110 met camperdak uit Nederland en hebben een gezellig avond pratend over Defenders, boten, reizen en Litouwen. De volgende dag gaan we met de bus naar Kaunas, bezoeken het kasteel en slenteren door de stad.

De volgende dagen staan we op een camping aan een meer. Hier rusten we lekker uit en genieten van het kampvuur, de bbq, en het zwemmen.

Na een paar dagen trekken we weer verder. Op een onverhard pad dat volgens de kaart verder gaat het bos in blijkt een beekje te lopen. Met water op kniehoogte en een vaste ondergrond besluiten we het beekje te doorkruisen. Een watergolf over de motorkap en heel veel muggensteken tijdens het filmen zijn het resultaat.

In de bossen passeren we een erg mooi meer. Het is vandaag windstil en dat levert een mooi plaatje op.

Na genoten te hebben van de absolute stilte zoeken we weer mooie bospaden uit. Thijs kan zijn geluk niet op als er weer een boom(pje) op het pad ligt en er dus weer gehakt moet worden. Dat geeft mij tijd om van een kopje koffie te genieten 😉

De volgende twee nachten staan we op een kampeerplek aan een meer in het noord-oosten van het land in de buurt van het nationaal park Labanoro.

Bij het honing- en bijenmuseum treffen we een Toyota camper.

 

Op 10 augustus rijden we langs de kruisenberg. Op deze heuvel staan tienduizenden kruisen, ondanks dat deze voor de onafhankelijkheid in 1991 al meerdere keren door de Sovjets zijn verwijderd.

De dagen erna bezoeken we een voormalige Sovjet atoomraketbasis en de beelden in Orvydas’ Tuin.

Op 12 augustus blijkt onze rechter achterband wel erg zacht te zijn. Bij de tankstations kun je prima diesel kopen voor €1/liter, maar een beetje lucht blijkt lastig te vinden. Daarom hebben we toch onze eigen compressor opgegraven uit de achterbak. Uiteraard lag deze onder alle vakantiespullen. 🙁

Op een camping nabij Venté aan de binnenzee blijven we twee nachten om met de boot naar Nida op de Koerse Schoorwal te gaan. Hier bewonderen we de grootste wandelende duinen van Europa, de grens met Rusland en het strand aan de Oostzee. Dit alles wel op de gehuurde fietsen. En uiteraard gaan we met de fiets ook door het bos.

Na de kust duiken we terug de binnenlanden in en in het zuiden vinden we een mooie plek om te gaan wildkamperen.

 

De laatste twee dagen voordat onze terugreis begint rusten we lekker uit op een camping nabij de Poolse grens. We spelen in de speeltuin -en dan vooral in de omgevallen boom- en uiteraard gaan we lekker zwemmen en marshmallows roosteren.

Op 17 en 18 augustus rijden we 1600 km terug naar huis.

De volgende dag mag, naast de kleren, ook de trailer in de was.

We hebben erg genoten van de drie weken Litouwen. Na veel bossen, meren, gravelwegen en kampvuren, komen we na 4900 km met een voldaan gevoel weer thuis.